۱۴۰۳ چهارشنبه ۱۰ بهمن
1403/07/07
آینده‌ ایران به روایت روشنفکران منتخب ایرانی


 روشنفکران هر جامعه، با نگاهی تیزبین و ذهنی ژرف، نه‌تنها افق‌های آینده را ترسیم می‌کنند؛ بلکه برای چالش‌های پیشرو، راه‌حل‌های نوینی ارائه می‌دهند. ازاین‌رو، بررسی دقیق و عمیقِ دیدگاه‌ها و اندیشه‌های آنان، برای شناخت بهتر مسیرهای آتی و رویارویی موفق با مشکلات، ضرورتی انکارناپذیر است.

 

 

 

 در گذرگاه پرشتاب تحولات جهانی، ایران نیز با تغییرات گسترده‌ای روبه‌روست. در این شرایط که آینده مانند صحنه‌ای برای نقش‌آفرینی‌های جدید است، فهم عمیق و دقیق از چشم‌اندازهای آینده اهمیت ویژه‌ای در سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری‌های کلان دارد. روشنفکران می‌توانند نقش مهمی در شکل‌دهی و جهت‌دهی به آینده و ارائه راه‌حل برای حل مشکلات و چالش‌های پیشرو ایفا می‌کنند؛ چراکه روشنفکران به کسانی اطلاق می‌شود که باتکیه‌بر آگاهی انتقادی، بینش تحلیلی و نگاه خلاقانه، نقش هشداردهنده و یادآورنده را در جامعه ایفا کرده و به‌جای ورود به عرصه‌های اجرایی، بر نقد، ارزیابی و ارتقای اندیشه‌ها و ارزش‌ها تمرکز دارند.

به همین دلیل پژوهشی برای استخراج نظرات برخی روشنفکران ایرانی دربارۀ آینده ایران با استفاده از تحلیل محتوای کیفی، 1100 سند شامل مقاله‌ها، کتاب‌ها، مصاحبه‌ها، سخنرانی‌ها و یادداشت‌ها و دیگر آثار در دسترس و مرتبط با آنان انجام شد. از این تحلیل‌ها، 3846 کد اولیه استخراج و پس از بررسی و تجمیع، به 76 کلیدواژه نهایی تبدیل شدند. نتایج پژوهش نشان‌دهنده طیف وسیعی از دیدگاه‌های روشنفکران منتخب معاصر ایرانی دربارۀ آینده ایران است که از دیدگاه‌های آرمان‌گرایانه و خوش‌بینانه تا نگرش‌های واقع‌گرایانه و محتاطانه را شامل شده است و تصویری چندبعدی و پویا از آینده‌های احتمالی و بدیل ایران را ارائه می‌دهد.

اسامی روشنفکران معاصر ایرانی که با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند و بر اساس معیارهای مشخص و ترجیحات پژوهشگر برای مطالعه انتخاب شده‌اند، در شکل زیر قابل‌مشاهده هستند.

 

Image 1


در نهایت، با شناسایی و بررسی نظام‌مند آثار منتخب این روشنفکران و ترکیب اشتراک و افتراق دیدگاه‌های آنان و همچنین، تلفیق کلیدواژگان نهایی مستخرج از نظرات آن‌ها دربارۀ آینده‌های ایران، تصاویری از آینده ایران شکل گرفت که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌شود.

Image 2


  هویت بازیافته: در دنیای امروز، هویت فرهنگی به عنوان عنصری حیاتی در شکل‌دهی به آینده یک کشور مطرح می‌شود. ایران، با میراث فرهنگی غنی، در دوران معاصر با تحولات عمیق و چالش‌های جدیدی روبه‌رو است. عنوان «هویت بازیافته» بر تلاش برای بازسازی و تجدیدنظر در ایده‌های روشنفکری تأکید دارد و به دنبال احیای ارزش‌های اصیل و فضایل اخلاقی در چارچوب روشنفکری نوین است. در سال‌های اخیر، نخبگان فرهنگی به‌ویژه در جنبش احیای هنرهای سنتی ایرانی، مانند خوشنویسی و معماری ایرانی-اسلامی، اقداماتی را برای تجدید هویت فرهنگی ایران در قالب‌های مدرن انجام داده‌اند. این تلاش‌ها نمادی از هم‌گرایی هویت ایرانی و اسلامی است و در آثار مصطفی ملکیان نیز به‌خوبی منعکس شده است.

علاوه بر این، تحلیل محتوای آثار منتخب روشنفکران معاصر ایرانی نشان می‌دهد که در آینده، هویت‌های جدیدی شکل خواهند گرفت که نه‌تنها بازتابی از گذشته پرافتخار ایران هستند، بلکه پاسخگوی نیازها و چالش‌های جهان مدرن نیز خواهند بود. این هویت‌های نوظهور با پذیرش تنوع و چندگانگی، به‌جای تعارض و تضاد، به هم‌زیستی مسالمت‌آمیز و همکاری متقابل منجر خواهند شد. در این میان، تلاش برای بازتعریف هویت فرهنگی در چارچوب نوین، نقش مهمی در ترسیم چشم‌انداز آینده ایران ایفا می‌کند، آینده‌ای که در آن، اصالت فرهنگی و نوآوری هم‌زمان مسیر هم‌زیستی و پیشرفت را می‌سازند.

 

  بزنگاه مدرنیته: در دورانی که مرزهای سنت و مدرنیته به‌تدریج محو می‌شوند، ایران در یک بزنگاه مهم تاریخی قرار دارد. این گذار از سنت به مدرنیته، یکی از چالش‌های مهم جامعۀ ایرانی است که ابعاد مختلفی را شامل می‌شود. این فرآیند نه‌تنها خطی نیست، بلکه تعامل پیچیده و مداوم بین سنت و مدرنیته را در بر می‌گیرد. این تعامل می‌تواند منجر به تحولات بزرگ در سطح جامعه شود. نمونه بارز این چالش را می‌توان در گسترش فناوری‌های ارتباطی و شبکه‌های اجتماعی در ایران دید؛ از یک سو، این تحولات نمایانگر ورود ایران به عرصه مدرن جهانی است و از سوی دیگر، واکنش‌های جامعه سنتی به این تحولات، تنش‌هایی را در ارزش‌ها و سبک زندگی ایجاد کرده است. رضا داوری اردکانی در مقالات خود نیز به این مسأله پرداخته است.

عنوان «بزنگاه» بر این نکته تأکید می‌کند که گذار از سنت به مدرنیته فرایندی خطی و ساده نیست؛ بلکه شاهد تعامل و گفتگوی دائمی بین این دو مقوله هستیم. این فرایند پیچیده و چندوجهی، نمادی از کشمکش‌های مختلفی است که در بطن جامعه ایرانی جریان دارد. در این بزنگاه، سنت و مدرنیته در جدالی خاموش، برای تعیین سرنوشت آینده ایران با یکدیگر گفتگو می‌کنند. سیگنال‌های ضعیف و ظریف این تعامل، در نهایت منجر به تحولات بزرگ در سطح کلان جامعه خواهد شد. در این بزنگاه، سنت و مدرنیته می‌توانند دست در دست هم به‌سوی آینده‌ای روشن رهسپار شوند؛ آینده‌ای که در آن هویت ایرانی در عین پویایی و انعطاف‌پذیری، اصالت و ارزش‌های خود را نیز حفظ خواهد کرد.

 

اقتصادیات آشفته: در عصر تحولات، تغییرات سریع اقتصادی و اجتماعی، وضعیت اقتصادی کشورها را به چالش می‌کشد. ایران در دوران تحولات جهانی با چالش‌ها و فرصت‌های اقتصادی متعددی روبه‌رو است. عنوان «اقتصادیات آشفته» به ناپایداری‌های سیاسی و اقتصادی و مشکلات ناشی از سیاست‌گذاری‌های شتاب‌زده اشاره دارد. در این وضعیت بحرانی، اقتصاد ایران در جستجوی مسیر ثبات و پیشرفت است. با این حال، ایران می‌تواند با استفاده از ظرفیت‌های بالقوه خود و اتخاذ رویکردی منطقی و برنامه‌ریزی بلندمدت، بر این چالش‌ها غلبه کند. به‌طور مثال، سیاست‌های ناپایدار ارزی و تحریم‌های اقتصادی، عدم تعادل در بازارهای داخلی را ایجاد کرده و بحران ارز در سال‌های 1397 و 1398، تأثیر عمیقی بر وضعیت معیشتی مردم گذاشت. محسن رنانی نیز در این زمینه به تحلیل این مسایل پرداخته است.

در این چشم‌انداز، روشنفکران به اهمیت ساختارهای اقتصادی و سیاسی توجه ویژه‌ای داشته‌اند. آن‌ها بر این باورند که تحکیم پایه‌های اولیه رفاه بشری برای رسیدن به توسعه پایدار ضروری است. هرم مازلو، به‌خوبی نشان‌دهنده این ضرورت است؛ چراکه در این هرم، تحقق نیازهای بالاتر انسانی منوط به برآورده‌شدن نیازهای پایه‌ای است. در صورت عدم ثبات در عرصه‌های اقتصادی و سیاسی، عناصر دیگری همچون سنت، فرهنگ و هویت نیز دستخوش تغییرات جدی و جبران‌ناپذیری خواهند شد.

باتوجه‌به تحولات شتابان جهانی، ایران باید به طور پیوسته در جستجوی راه‌حل‌هایی باشد که نه‌تنها به بهبود وضعیت اقتصادی کشور کمک کند؛ بلکه بستری مناسب برای رشد و توسعه همه‌جانبه جامعه فراهم سازد. این امر نیازمند تصمیم‌گیری‌های مدبرانه و مبتنی بر دانش و تجربیات علمی است تا مسیر پیشرفت و ثبات در کنار حفظ هویت و فرهنگ ملی هموار شود.
بر اساس نتایج به‌دست‌آمده، تصویر زیر سیر تکاملی الگوهای نام‌برده را در طول زمان و باتوجه‌به تغییر رویکردهای فکری در گفتمان آینده ایران به‌خوبی نشان می‌دهد.

 

 

 

Image 1

 

به طور خلاصه، در این پژوهش آینده‌های محتمل و بدیل ایران به طور عمیق‌تری واکاوی شده است و نتایج آن می‌تواند به سیاست‌گذاران، برنامه‌ریزان و جامعه کمک کند تا مسیرهای روشن‌تر و پایدارتری را برای آینده ترسیم و در جهت آن تلاش کنند.

این متن از پایان‌نامه «تحلیل محتوای کیفی دیدگاه‌های روشنفکران منتخب معاصر ایرانی در مورد آینده‌های ایران» استخراج شده است.


نویسنده: علیرضا فردادیـان، کارشناسی‌ارشد آینده‌پژوهی دانشگاه اصفهان
 
تعداد بازدید:
4505
دانشگاه اصفهان
آدرس: اصفهان، میدان آزادی، دانشگاه اصفهان،میدان خوارزمی، ابتدای بلوار سلامت، ساختمان انصاری،طبقه اول، اتاق 143
تلفن: 03137934414 
پست الکترونیک: a.zackery@ast.ui.ac.ir
 
Powered by DorsaPortal